در این بخش قوانین و مقررات کشور عٌمان که اطلاع از آنها میتواند برای فعالان اقتصادی و سرمایه گذاران ایرانی سودمند باشد، معرفی میشوند.
توصیههای مسافرتی و تجاری برای سفر به کشور عمان
جمهوری اسلامی ایران و سلطنت عمان به لحاظ همسایگی و نیز مشترکات فرهنگی و دینی و پیشینه تاریخی، دارای روابط ممتازی میباشند. پایتخت عمان شهر مسقط است. کشور عمان از ثبات سیاسی و اجتماعی برخوردار است و در حال حاضر خطهای مستقیم پروازی بین دو کشور برقرار است.
کلیه شهروندان ایرانی مقیم سلطنت عمان و یا هموطنانی که قصد عزیمت با هدف گردشگری، کار و یا تجارت به این کشور را دارند، میبایست قوانین و مقررات کشور مقصد را رعایت کنند. لذا ضروری است قبل از سفر نسبت به آشنایی با قوانین و مقررات و همچنین فرهنگ این کشور اقدام کنند.
ایمنی و امنیت:
در حفظ و نگهداری مدارک شناسایی کوشا باشید. کپی یا فایل اسکن شده مدارک هویتی و مهم خود را تهیه نمایید تا در صورت فقدان، امکان دسترسی برای دریافت المثنی وجود داشته باشد.
سفر و جاده:
هموطنان ایرانی که به منظور گردشگری وارد عمان میشوند میتوانند با گواهینامه ایرانی معتبر خود تا مدت روادید گردشگری رانندگی نمایند ولی به محض دریافت اقامت بایستی با مراجعه به سفارت و با ترجمه گواهینامه معتبر خود، نسبت به طی مراحل و دریافت گواهینامه عمانی اقدام نمایند. طبق مقررات کشور عمان تبدیل گواهینامه ایرانی به عمانی منوط به سپری شدن یک سال از صدور اولین گواهینامه ایرانی خواهد بود.
همچنین هموطنان عزیز جهت آگاهی از دستورالعملهای مربوطه میتوانند به وب سایت پلیس عمان به نشانی زیر مراجعه و در زمینه مقررات مربوط به تصادفات و ترافیک جادهای اطلاع لازم را کسب کنند نمایند.
https://www.rop.gov.om
توصیه میشود در صورت وقوع تصادف، در ماشین خود بمانید و با شماره 9999 پلیس سلطنتی عمان تماس بگیرید. در صورتی که تصادف ترافیک جادهای جزئی باشد (تصادف ترافیک جادهای جزئی به تصادفی اطلاق میگردد که صرفاً باعث ورود خسارت به یک یا چند وسیله نقلیه شده باشد بدون آنکه منجر به ورود جراحت، آسیب دیدگی، مرگ و یا ورود خسارت مادی به اموال دولتی و خصوصی گردد(، طرفهای درگیر تصادف باید سریعاً اقدام به انتقال وسیله نقلیه خود به کنار جاده نمایند.
توصیه میگردد که در صورت وقوع تصادف در خارج از مسقط، ضمن بررسی وضعیت ترافیکی و محل وقوع حادثه وسیله نقلیه از محل وقوع تا زمان حضور پلیس و صدور اجازه، حرکت داده نشود زیرا احتمال آن وجود دارد که انتقال وسیله نقلیه به عنوان قبول تقصیر تلقی و تفسیر گردد.
ضروری است که فرم تصادف ترافیک جادهای جزئی را در ماشین خود به همراه داشته باشید. این فرم را میتوانید از شرکت بیمه ماشین خویش دریافت نمایید همچنین شرکتهای اجاره ماشین باید از این فرم در ماشینها قرار دهند .
همچنین رعایت احتیاط در زمان رانندگی در خارج از مسقط به دلیل خطر برخورد با حیواناتی نظیر شتر و بز ضروری میباشد.
پلیس عمان نسبت به رعایت قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی بسیار سختگیر است. رعایت مقررات راهنمایی و رانندگی به ویژه سرعت مجاز هنگام عبور از چهار راهها و تقاطعها الزامی است. نقض مقررات راهنمایی و رانندگی در عمان جریمههای سنگین داشته و متخلفین به ویژه در مواردی مانند عبور از چراغ قرمز با مجازاتهایی نظیر: جریمه نقدی، زندان و عدم اجازه خروج از کشور عمان مواجه خواهند شد.
استفاده از کمربند ایمنی برای همه سرنشینان الزامی است و استفاده از صندلی مخصوص کودکان برای تمامیکودکان زیر چهار سال ضروری است. استفاده از تلفن همراه در حین رانندگی غیرقانونی میباشد. عدم رعایت فاصله بین خودرو ها هنگام رانندگی ، بوق زدن بدون دلیل و یا عدم رعایت نظافت وسیله نقلیه، منجر به اخذ جریمه خواهد شد.
در صورت استفاده از کشتیهای تفریحی و دیگر تفریحات دریایی، از وجود جلیقه نجات برای تمامی سرنشینان مطمئن شوید.
قبل از سفر به صحرا یا کوهستانها، اطلاعات سفر خود را در اختیار دوستان و آشنایان قرار دهید تا در صورت بروز مشکل امکان کمک رسانی میسر باشد.
تروریسم:
امنیت لازم در کشور عمان برقرار است و اقدامات تروریستی گزارش نشده است.
قوانین و مقررات گمرکی:
ورود کالاهای تجاری با پرداخت عوارض مربوطه و مشروط به عدم قرار داشتن در لیست کالاهای ممنوعه، به عمان آزاد است
ورود کالاهای همراه مسافر که جنبه تجاری نداشته باشد منعی ندارد باستثناء توتون ، تنباکو که مشمول پرداخت عواض گمرکی خواهد شد. خرید و فروش سیگار الکترونیک و مشتقات آن در عمان ممنوع میباشد لذا عدم همراه داشتن آن تاکید میشود.
همراه داشتن داروهای مسکن و آرام بخش از جمله دارویهای حاوی مواد تخدیری ممنوع بوده و مشمول مجازات حبس، جریمه نقدی و اخراج از کشور خواهد شد.
تنها در مواقع ضروری و در حد متعارف و مصرف شخصی با تایید مراکز پزشکی و پزشک مربوطه (همراه داشتن نسخه معتبر پزشک و ترجمه رسمی آن ) و به تشخیص مقام عمانی امکان پذیر میباشد. لذا به منظور پیشگیری از هرگونه برخورد قانونی با فرد، عدم همراه داشتن اینگونه موارد توصیه میشود. زیرا به هر حال ورود داروهای مخدر و آرام بخش کدئین دار ممنوع است.
برای آگاهی از کلیه تعرفههای گمرکی به نشانی زیر مراجعه فرمایید.
https://www.customs.gov.om
قوانین و عرف محلی:
با توجه به همسایگی دو کشور و همچنین مشترکات فرهنگی و دینی، عمانیها برای ایرانیان احترام قائل هستند، لذا شایسته است اتباع ایرانی که به هر واسطهای در جامعه عمانی حضور دارند همواره بر حفظ و تقویت این وجهه اهتمام ورزیده و با رعایت قوانین و مقررات این کشور به جامعه عمانی احترام بگذارند.
عمان کشوری اسلامی و پایبند به سنتها میباشد. لزوم احترام به حجاب اسلامی و رعایت پوشش مناسب در مکانهای عمومی ضروری است. طبق قوانین عمان نوشیدن مشروبات الکلی در ملاء عام، مست بودن در مکانهای عمومی یا هنگام رانندگی یک جرم قابل مجازات است.
در برخورد با جرائم مربوط به مواد مخدر هیچگونه مماشاتی از سوی مقامات عمانی وجود ندارد. مجازاتِ قاچاق، حمل، نگهداری و مصرف مواد مخدر شدید است. افراد خاطی مشمول جرایم نقدی و احکام سنگین و حتی حبس ابد خواهند شد.
پرواز پهپادها یا وسایل پرنده کنترل از راه دور بدون مجوز معتبر یا در حریم هوای مشخص شده ( در شعاع 5 کلیومتری فرودگاهها، بنادر ، اماکن محافظت شده، مناطق نظامی ) و یا بعد از غروب آفتاب ممنوع و این عمل خلاف قانون جریمه خواهد داشت.
جرایم مالی، از جمله کلاهبرداری، چک های برگشتی، بدهی پرداخت نشده و عدم پرداخت قبوض (از جمله قبوض هتل) میتواند منجر به حبس و یا جریمه شود. ممکن است از خروج شما از کشور جلوگیری شود. اتباع خارجی باید قبل از خروج از کشور کلیه بدهیهای معوق و جریمههای رانندگی را پرداخت کنند. میتوانید جریمه رانندگی را در فرودگاه پرداخت کنید. اگر قبل از خروج جریمهها را پرداخت نکردهاید، احتمال آن وجود دارد که در خروج از کشور با تاخیراتی مواجه شوید و یا مانع از خروج شما از کشور شوند.
چنانچه به هر دلیل توسط پلیس محل بازداشت شدید بلافاصله از مامورین بخواهید به استناد ماده 36 کنوانسیون وین ناظر بر امور کنسولی، مراتب را سریعاً به سفارت کشورمان در مسقط اطلاع دهند و چنانچه به زبان عربی و یا انگلیسی مسلط نیستید، از امضاء هرگونه اوراق و اسناد خودداری کنید. البته لازم به ذکر است که وظایف نمایندگی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر ارائه خدمات کنسولی به معنای نقض مقررات کشور متوقف فیه نیست.
مدارک مورد نیاز جهت ورود:
اتباع جمهوری اسلامی ایران برای مدت 14 روز بدون دریافت روادید و هزینه میتوانند به کشور عمان مسافرت نمایند. این زمان به هیچ وجه قابل تمدید نمیباشد لذا اقامت بیش از حد مشمول جریمه شده و فرد به ازای هر روز اقامت اضافه 10 ریال عمانی و حداکثر تا سقف 500 ریال عمانی جریمه خواهد شد. و پس از خروج تا دوسال اجازه ورود به این کشور را نخواهد داشت.
همچنین هموطنان ایرانی میتوانند جهت ورود به این کشور نسب به اخذ روادید فرودگاهی یک ماهه به قیمت 20 ریال عمانی در فرودگاه مقسط اقدام کنند. البته برای ورود به کشور عمان ارائه بلیط برگشت و داشتن حداقل 500 یورو همراه مسافر الزامی میباشد .
طبق مقررات جدید این کشور اخذ روادید با حق کار تنها قبل از ورود به عمان امکان پذیر است بدین معنی که در صورتی که فرد به هر عنوانی در عمان حضور داشته باشد و قصد تغییر روادید خود به روادید کار را داشته باشد میبایست یک بار از این کشور خارج و مجددا با اخذ روادید جدید به این کشور وارد شود.
هموطنان ایرانی میتوانند جهت بررسی اصالت و اعتبار روادید های صادره به وب سایت زیر مراجعه و در قسمت پیگیری درخواست، از طریق شماره درخواست ویزا و شماره گذرنامه، نسبت به استعلام موضوع اقدام کنند.
https://www.evisa.rop.gov.om
بهداشت و درمان:
نظام سلامت سلطنت عمان دارای دو بخش خصوصی و دولتی است. هزینههای درمان بهطور کلی بسیار بالا میباشد. برخورداری از بیمه درمانی محلی یا بین المللی با پوشش مناسب بخصوص در مورد بیماریهای خاص، در هنگام حضور در خاک عمان ضروری میباشد. در صورت نیاز به فوریتهای پزشکی با شماره 9999 تماس بگیرید.
در صورت نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر میتوانید به سایت وزارت بهداشت عمان به شرح زیر مراجعه فرمایید.
https://www.moh.gov.om
توصیههای مربوط به بلایای طبیعی:
عمان دارای اقلیم متنوع در میان کشورهای حوزه خلیج فارس میباشد. در برخی ایام سال شاهد بارش باران هستیم که باعث ایجاد آب گرفتگی معابر و سیل در برخی مناطق میگردد. ولی در مجموع عمان کشور حادثه خیزی به شمار نمیرود و به ندرت شاهد بلایای طبیعی است اما بارندگی شدید و یا طوفان دریایی ممکن است که باعث ورود خسارتهایی گردد. لذا استفاده از انواع بیمه حوادث پیشنهاد میگردد.
ارز رایج و توصیههای تجاری و اقتصادی:
واحد پول ملی کشور عمان ریال است که با نماد OMR آن را نشان میدهند. هر ریال عمان از ۱۰۰۰ بیسه تشکیل شده است. نرخ برابری ریال با دلار 6/2 میباشد. لازم به ذکر است که ارزش بالای ریال عمان در برابر دلار گاهی هموطنان را به اشتباه میاندازد در حالیکه هزینهها در این کشور به همان نسبت بالا میباشد. به کلیه شهروندان ایرانی توصیه میشود در مراکز و شرکتهای صرافی معتبر اقدام به تسعیر ارز نمایند و کلیه رسیدها را تا انتهای سفر نگاهداری نمایند تا در صورت لزوم امکان ارائه و استناد به آن را داشته باشند.
بانک ملی و صادرات در مسقط شعبه داشته و آماده ارائه خدمت به هموطنان عزیز میباشند. بانکهای عمان به دلیل وجود تحریمهای ظالمانه علیه ایران از افتتاح حساب ارزی(دلاری و یورویی) برای اتباع ایرانی دارای محدودیت هستند و تنها حساب ریالی پس از اخذ استعلامات مربوطه افتتاح خواهد شد.
به کلیه اتباع ایرانی که به منظور تجارت، ثبت شرکت، کار و...به عمان سفر می نمایند توصیه میگردد جهت آگاهی از مراحل قانونی و مقررات مربوطه به مراجع اطلاع رسانی دستگاههای رسمی در کشور عمان مراجعه نمایند. انجام هرگونه فعالیت تجاری، اقتصادی و کار با روادید گردشگری ممنوع و عدم رعایت آن مشمول جریمه سنگین نقدی، حبس و اخراج از کشور خواهد بود.
به تجار و شرکتهای تجاری توصیه میگردد قبل از شروع هرگونه فعالیت نکات زیر را مدنظر قرار دهند :
- کسب اطلاعات کافی از جامعه عمان، بررسی مولفههای فرهنگی و اجتماعی آن
- ارزیابی پتانسیلهای تجاری-اقتصادی کالای صادراتی و وارداتی از طریق:
بررسی جداول اقلام صادراتی و وارداتی کشورمان به عمان طی سالهای گذشته
بررسی جداول اقلام صادراتی و وارداتی عمان از دیگر کشورهای جهان طی سالهای گذشته
- مشورت با رایزنان اقتصادی و تجاری سفارت جمهوری اسلامی ایران در عمان و یا اتاق بازرگانی ایران و اتاق بازرگانی عمان و سازمان توسعه و تجارت.
- کسب اطلاع از میزان تعرفههای گمرگی، تخفیفات، مالیاتها و عوارض متعلقه بر کالا
- بررسی قوانین صادراتی و وارداتی کشورمان و عمان و آخرین ممنوعیتها و محدودیتهای وضع شده در دو کشور
- برای برقراری ارتباط با خریداران و فروشندگان، شرکت در نمایشگاههای بینالمللی تخصصی کالاها و خدمات و اعزام هیاتهای تجاری و حضور شخصی باسفر به عمان و مراجعه به مراکز اصلی تجاری، جهت بررسی میدانی بازارهای هدف ضمن توجه به فرهنگ و سلیقه جامعه عمانی پیشنهاد میگردد.
- پیش از شروع هرگونه همکاری با تجار و شرکتهای عمانی و ایرانی، از خوشنامی و اعتبار آن شرکت تحقیق بعمل آورده سپس با انعقاد قرارداد حقوقی تحت نظر وکیل و مشاوره حقوقی معتبر و همچنین با اخذ تضامین موثق اقدام به ارسال کالا نمایید.
- از مشورت با مراکز غیر معتبر و اشخاص ناشناس بخصوص در فضای مجازی خودداری نمایید. این افراد ممکن است قصد کلاهبرداری با تبلیغات فریبنده مبنی بر بهبود فرصت های کاری و افزایش درآمد در کشور عمان را به شما وعده دهند.
جهت اخذ اطلاعات تجاری اقتصادی بیشتر میتوانید به سایتهای زیر مراجعه فرمایید:
سایت سفارت جمهوری اسلامی ایران به آدرس
https://oman.mfa.gov.ir
سایت وزارت صنعت و تجارت عمان که حاوی کلیه اطلاعات لازم برای شروع تجارت در عمان من جمله، ثبت شرکتها، اخذ مجوزها، مجوز فعالیتهای تجاری، تسهیل فعالیتهای الکترونیکی دولتی، بارگذاری گزارشهای سالانه، قوانین و مقررات روز تجاری و بررسی و استعلام اصالت و اعتبار مدارک ثبت شرکت ها در عمان میباشد.
https://www.business.gov.om
برای آگاهی از اطلاعات آماری:
https://www.ncsi.gov.om
اتاق بازرگانی عمان:
https://www.chamberoman.om
اتاق بازرگانی ایران:
https://www.iccima.ir
اتاق مشترک بازرگانی ایران و عمان:
http://www.iromcc.com
طبق قانون عمان یک پیام توهین آمیز از طریق تلفن همراه و یا رسانههای اجتماعی میتواند فرد را به دادگاه بکشاند
اکثر مردم با مفهوم کلی جرایم توهین، تهمت و افترا آشنا هستند. البته اغلب تصور میشود که این مفهوم فقط در مورد روزنامهها یا رسانههای دیگر صدق میکند. در صورتی که در سال های اخیر موارد توهین و افترا در اینترنت و پلتفرم ها و اپلیکیشنهای شبکههای جمعی افزایش یافته است.
سلطنت عمان نیز طبق فرمان سلطنتی شماره 12/2011 در رابطه با قانون مبارزه با جرایم رایانه ای و بر اساس ماده 16 قانون مذکور این قبیل جرائم را پیش بینی کرده است. در ماده مذکور اشاره شده که استفاده سو از هرگونه شبکه اطلاعاتی از جمله شبکههای اجتماعی اینترنتی و یا امکانات فناوری اطلاعات مانند تلفنهای همراه مجهز به دوربین از طریق عکسبرداری یا انتشار اخبار یا ضبط صدا یا تصویر افراد بدون رضایت آنها (حتی اگر واقعیت داشته باشد یا با تهمت و افترا باشد) تجاوز به حقوق افراد محسوب شده و حبس از یک سال تا حداکثر سه سال و جزای نقدی از یک هزار ریال عمان و حداکثر پنج هزار ریال عمان یا هر یک از مجازاتها را در بر خواهد داشت.
دراین گونه موارد شخص خواهان میتواند به مدعی العموم مراجعه و یا از طریق تماس با شماره یکپارچه 992 و یا از طریق اپلیکیشن امان وقوع جرم را گزارش کند. از جمله جرائمیکه شامل ماده یاد شده میشود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
شانتاژ الکترونیکی: جرمی است که در آن مجرم با انتشار تصاویر، اطلاعات یا مطالبی در بسترهای ارتباطی یا وب سایت، قربانی را در صورت عدم موافقت با انجام خواستهها و خواستههای خود تهدید میکند.
کلاهبرداری: جرمی است که در آن شخص در معرض کلاهبرداری و توقیف پول او از هرکسی که پیشنهاد خاصی را در اینترنت به او ارائه می دهد که ممکن است یک پروژه خاص یا یک معامله خاص باشد.
افتراء اینترنتی: یکی از رایج ترین جرایم الکترونیکی است که در آن فردی با انتشار اطلاعاتی قصد دارد آبروی دیگری را مخدوش کند.
توهین و تهمت: ممکن است افراد از طریق بسترهای ارتباطی به یکدیگر توهین کرده و آبرو و وجهه دیگری را مخدوش کنند. این نیز از جمله جرایمیشایع است.
اطلاعیه مربوط به آگاه سازی نیروی کار مهاجر و شرکت های تجاری خارجی جهت ثبت و پیگیری شکایت
وزارت امور خارجه عمان در راستای آگاه سازی نیروی کار مهاجر و شرکت های تجاری خارجی، طبق اطلاعیه ای پیرامون ثبت شکایات کارگری و رویههای دادرسی مربوطه، به شرح زیر اعلام داشته است که :
در صورت وجود هرگونه مطالبات و یا شکایات کارگری در سلطنت عمان، فرد و یا نماینده قانونی فرد میبایست نسبت به طرح شکایت کارگری از طریق سامانه شکایت ها و گزارشات الکترونیک در سایت وزارت کار سلطنت عمان به نشانی : manpower.gov.om اقدام نماید تا بدینترتیب کارشناسان مربوطه بتوانند نسبت به بررسی و حل و فصل مسالمت آمیز بین طرفین دعوا اقدام لازم را بعمل آورند. در صورت عدم امکان حل و فصل مساله، پرونده بر اساس مواد (106 . 107) قانون کار به دادگاه ذیصلاح ارجاع خواهد شد. البته شکایت های مربوط به تعرض جسمیبه دادستانی کل احاله میگردد.
اقدامات قضایی و اجرای احکام قضایی مربوط به نیروی کار خارجی و همچنین دعاوی تجاری مربوط به شرکت های خارجی یا قرار دادهای تجاری این شرکت ها، از طریق استفاده از خدمات دفاتر حقوقی وکلای عمانی قابل پیگیری میباشد.