آخرین وضعیت روابط سیاسی دوجانبه
جمهوری اسلامی ایران و سلطنت عمان
مناسبات میان جمهوری اسلامی ایران و سلطنت عمان بر مبنای اعتماد، دوستی، حسن همجواری و پیوندهای قوی تاریخی، قومی و فرهنگی شکل گرفته است. ارتباطات میان دو طرف اگرچه از قرنهای گذشته برقرار بوده و تاریخ مناسبات حاکی از نمونههای متعدد تعامل و همکاری است، اما روابط رسمی دیپلماتیک بین دو کشور در ۴ شهریور ۱۳۵۰ با صدور بیانیه مشترکی برقرار گردید. قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، عمان با ایران روابط مناسبی داشت که با پیروزی انقلاب، مسیر همکاری دو کشور در موضوعات مختلف دوجانبه، منطقهای و بینالمللی هموارتر شد و شتاب بیشتری گرفت.
عنصر اعتماد طی چند دهه گذشته، در مناسبات ایران و عمان منجر به فراهم کردن زمینه و زیرساخت مطمئن برای توسعه همکاریها در عرصههای مختلف و نزدیکی مواضع و رویکردها نسبت به تحولات مختلف منطقهای و بینالمللی گردیده است. با وجود تنشها و چالشهای متعدد در منطقه طی سالیان متمادی، روابط جمهوری اسلامی ایران و سلطنت عمان بدون تاثیرپذیری از آنها ، به عنوان الگویی مطلوب از مناسبات همسایگی مطرح و مورد توجه بوده و همواره پیشرفت داشته است. عنصر حکمت در نزد دولتمردان ایرانی و عمانی به شکلدهی به این الگوی شایسته همسایگی کمک شایانی کرده است.
رایزنیهای مستمر و تبادل هدفمند هیاتها، میان دو کشور همواره در جریان است و این موضوع، روابط جمهوری اسلامی ایران و سلطنت عمان را متمایز از بسیاری از کشورهای منطقه نموده است. سفر مرحوم دکتر سید ابراهیم رئیسی، رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران به مسقط در دوم خرداد 1401 و متقابلاً سفر عالیجناب هیثم بن طارق، سلطان محترم عمان به تهران در تاریخ هفتم و هشتم خرداد 1402، به عنوان نقاط عطف در روابط دو کشور، زیربنای توسعه روابط دو کشور و همکاری در زمینههای گوناگون طی سالهای اخیر به شمار میروند.
جمهوری اسلامی ایران و سلطنت عمان همواره بر توسعه روابط و استفاده از ظرفیتها و ایجاد فرصتها جهت بهرهمندی در چارچوب منافع مشترک اتفاق نظر دارند و بر این اساس روابط اقتصادی و تجاری دو کشور، همپای روابط سیاسی و رایزنیهای راهبردی، اکنون از رشد قابل توجهی برخوردار شده است.